Aerodynamik vs komfort

Rigtig mange triatleter jagter en aerodynamisk position, og rigtig mange ender med en position, der ikke er sønderlig komfortabel.

Komfort kan sagtens være i aerodynamisk position. Når vi snakker komfort handler det om du ikke skal være overbelastet af at sidde på cyklen, og det er uafhængigt af træningsmængde, erfaring, ambitioner, målsætninger, højde og drøjde, cykel osv.

Hvad vil det sige at være aerodynamisk? Det handler typisk om at have så lille en front, set forfra som mulig. Typisk er kroppens andel af den totale aerodynamik ca 80 %, og derved kan der være meget at hente, ved at sidde med en lav rygvinkel. Samtidig handler det om at have smalle arme, gerne smallere end hofterne, da den turbulens der skabes af vinden omkring albuerne, kan genere aerodynamikken omkring hoften, hvis armene er for brede. Vi vil gene have lukket hullet omkring brystkassen mest muligt, ved fx også at flytte hænderne op mod ansigtet.

Ved at sætte styret ned ned ned, får man et lavere tyngdepunkt på cyklen og typisk en meget større vægt ned i styret, der vil gøre det svært at holde positionen. Desuden bliver hoften klemt sammen, det kan være svært at bevare den optimale lungefunktion, derved kan det være svært at holde den power man typisk kan køre.

I stedet for at arbejde styret ned, kan det være en fordel at arbejde det frem, får armene strukket bedre ud, bevare den optimale lungefunktion, hoften åbnes bedre, flere watt og hovedet kan samtidig arbejdes ned, og derved er aerodynamikken bedre.

Rigtig mange triatleter kan vinde rigtig meget ved, at arbejde med at holde hovedet nede. Dette kræver ikke nødvendigvis en meget lav rygvinkel, men kræver at armene er strukket korrekt ud, så der er plads til at få hovedet ned mellem skulderbladene.

De få cm aerodynamik man typisk kan opnå, ved sætte styret ned, giver en marginal aerodynamisk fordel, set i forhold til de mange cm det kan give, at få hovedet ned på plads.

Får du ondt i nakken af at se frem, er der noget der indikerer du ikke har den rigtig position, der vil være tilvænning og træning af nakken, men tilvænningen bør ikke være mere end 1-3 uger.


You may also like

Vis alt
Example blog post
Example blog post
Example blog post